Katujen naiset

filipinamariet

Tavoittava työmme on nyt jatkunut parisen viikkoa. Olemme suunnanneet Nikosian vanhan kaupungin kaduille keskiviikkoiltaisin ja ihmetelleet, kuinka avointa ja näkyvää toiminta on. Ensimmäisenä keskiviikkoiltana kallis Mersu toi erään striptease klubin eteen kaksi naista. Kuljettaja nousi autosta, ja saattoi naiset kädestä pitäen klubin ovelle, josta toinen mies vastaanotti heidät. Klubin edessä parveili jo tuolloin iso joukko “ilonpitoa” odottavia miehiä. Myös muiden yökerhojen edessä oli vilkasta. Naisia saapui töihin ja töistä, piikkikorot kopisivat ja minihameet paljastivat säihkyviä sukkanauhoja. Lähistölle parkkeeratuista autoista näimme miesten seuraavan toimintaa. Kuka parittajana, kuka ostajana, kuka myyjänä.

Tuntuukin, että pimeän laskeuduttua vanhan kaupungin kadut valtaa täysin omanlaisensa ihmisryhmä: Seksinostoa luonnollisena oikeutenaan pitävät miehet, ja seksiä syystä tai toisesta myymään päätyneet / pakotetut naiset. Myös käyttäytyminen kaduilla on muutoksen mukaista. Naisena kadulla saa peräänsä jatkuvia huutoja, vislauksia ja vihjailuja. Testosteroni jyllää, neonvalot välkkyvät ja setelit vaihtavat omistajaa. Erään sivukadun leiskuvan punatukkainen madame odottaa asiakkaita tytöilleen, ja viereisen pubin ovenpielukset ovat täynnä Venäjänkielisiä ilmoituksia, joissa tahdotaan lisää naisia “töihin”. Samalla kadulla hieman sivummalla istuu ryhmä naisia tupakalla. Villakangastakit eivät onnistu kätkemään naisten lähes alastomia vartaloita takkien alla. Nuo ovat ne naiset joihin meidän on saatava kontakti. Nuo, sekä ne sadat muut, jotka työskentelevät samalla alueella, toisten samankaltaisten ovien ja ikkunoiden takana.

Yhden ovista tunnen erityisen hyvin. Sen takana, yläkerran kalteri-ikkunoiden takana asui Hai. Aasiasta Kyprokselle myyty nainen, kahden lapsen äiti. Hän luuli tulevansa Kyprokselle siivoojaksi, mutta hän päätyi Nikosian ahtaille kujille, tuhansien miesten katseltavaksi, tuhansien miesten kosketeltavaksi. Miesten, jotka kuvittelivat hänen haluavan asioita joita he hänelle tekivät. Miesten, jotka eivät edes kysyneet mitä hän halusi, vaan ottivat sen mitä itse halusivat. Seurauksista välittämättä. Hailla oli kuitenkin onnea. Hän pelastui lopulta yökerhoon tehdyn ratsian ansiosta.

Mutta silti, Nikosian katujen kabareet ja yökerhot ovat yhä edelleen täynnä naisia, jotka joutuvat myymään itseään. Naisia, joiden itsearvostuksen seksiä ostamaan tulevat miehet tappavat. Kuten eräs ex-prostituoitu kertoi minulle:

-Osa miehistä haluaa että näytät nauttivan jokaisesta hetkestä, osa haluaa sinun vain kärsivän. Joukossa on suuri määrä miehiä, jotka kiihottuvat vain nähdessään ja tuntiessaan että he hyväksikäyttävät sinua seksuaalisesti. He haluavat että kärsit, he haluavat että koet inhoa ja kipua kun he työntyvät sisääsi. Vain se saa heidät tuntemaan, että he ovat saaneet rahoilleen vastinetta.

Tavoittava työmme pyrkii kohtaamaan näitä naisia. Tuomaan heidän elämäänsä edes pienen valon kipinän. Pienen pilkahduksen toivoa. Askel kerrallaan, hetki kerrallaan. Kuljethan rukouksin mukanamme!