2. #ÄIJÄKOODI: PUUTUN tilanteeseen jos näen jonkun harjoittavan seksuaalista häirintää

 
 

#ÄIJÄKOODIT:

Toinen koodi: PUUTUN tilanteeseen, jos näen jonkun harjoittavan seksuaalista häirintää

 

MIES: Jos olet samaa mieltä koodin kanssa, niin tartu haasteeseen! Kopioi tämä äijäkoodi omalle aikajanallesi eri sosiaalisissa medioissa ja haasta/taggaa kaverisi mukaan. #Äijäkoodi #NytLoppu #VapautaUhri #Äijälupaus 

Voit myös kehystää oman profiilikuvasi #Äijäkoodi kehyksellä, jonka saat FB-sivuiltamme!

 

 

Koodin avaus:

Seksuaalinen häirintä on yleistä, ja se on etenkin tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa. Kuten ensimmäisessä koodissa totesimme, Suomi on niiden neljän EU-jäsenvaltion joukossa, joissa naiset ovat kokeneet eniten ei-toivottua koskettelua, halailua tai suutelua täytettyään 15 vuotta. Lisäksi muun muassa THL:n julkaisemassa Turvataitoja nuorille oppaassa todetaan, että nuoruudessa koetun sukupuolisen häirinnän ja väkivallan on arvioitu olevan yksi vakavimmista uhriutumisen muodoista, kun huomioidaan teosta aiheutuvat seuraukset.

Miehillä ja pojilla on kuitenkin mahdollisuus lopettaa naisiin ja tyttöihin kohdistuva seksuaalinen häirintä. Se ei tarkoita vain sitä että mies itse pidättäytyy harjoittamasta seksuaalista häirintää, vaan yhtälailla sitä, että mies puuttuu tilanteeseen jos näkee jonkun toisen harjoittavan seksuaalista häirintää.

Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri.

Seksuaalinen häirintä voi ilmetä ainakin seuraavin tavoin:

  • sukupuolisesti vihjailevat eleet tai ilmeet
  • härskit puheet, kaksimieliset vitsit sekä vartaloa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevat huomautukset tai kysymykset
  • pornoaineistot, seksuaalisesti värittyneet kirjeet, sähköpostit, tekstiviestit tai puhelinsoitot
  • fyysinen koskettelu
  • sukupuoliyhteyttä tai muuta sukupuolista kanssakäymistä koskevat ehdotukset tai vaatimukset
  • raiskaus tai sen yritys

Lähde: https://www.tasa-arvo.fi/seksuaalinen-hairinta

Lisätietoja: http://www.vapautauhri.fi/aijakoodi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *