Vapauta Uhri ry ja Diakonissalaitos aloittavat yhteistyön psykososiaalisen tuen tarjoamiseksi ihmiskaupan uhreille

Vapauta Uhri ry ja Diakonissalaitos käynnistävät syyskuussa viikoittaiset vertaistukiryhmät ihmiskaupan uhreille. Vertaistukiryhmät ovat osa Turvallinen tila toimintaa, joka tähtää ihmiskaupan uhreille suunnatun päiväkeskustoiminnan toteuttamiseen vuoden 2021-2022 aikana, mikäli tarvittava hankerahoitus löytyy. Vertaistukiryhmien tarkoituksena on tarjota toipumisen kannalta välttämätöntä tukea niin seksuaaliseen hyväksikäyttöön kuin työvoiman hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhreille. 

Suomessa ihmiskaupan uhreja tunnistetaan jatkuvasti enemmän. Tällä hetkellä ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän avun piirissä on yli 800 henkilöä, mikä on

enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Samaan aikaan uhreille tarjottavista palveluista on jatkuva pula. Suomessa tehdyt selvitykset (mm.Valtioneuvoston ihmiskaupan vastainen toimintaohjelma 2016–2017. Sisäministeriön julkaisu 29/2016) osoittavat, että esimerkiksi uhrien tarvitsemaa psyykkistä tukea ei ole läheskään riittävästi tarjolla eikä sitä saada oikea-aikaisesti. Myös uhrien saama psykososiaalinen tuki on usein puutteellista ja riittämätöntä. 

Syyskuussa käynnistyvien vertaisryhmien kautta pyrimme tarjoamaan ihmiskaupan uhreille säännöllistä, vertaistoimintaan ja sosiaaliseen integraatioon pohjautuvaa psykososiaalista tukea. Tällä hetkellä saatavissa oleva tuki on pääsääntöisesti rikosprosessiin pohjautuvaa palvelunohjausta ja uhrin välittömiin tarpeisiin,

kuten asumisjärjestelyihin ja toimeentuloon liittyviä tukitoimia. 

Vapauta Uhri ry:n ylläpitämä päiväkeskus ihmiskaupan uhreille on ollut toiminnassa Kyproksella vuodesta 2014, ja ihmiskaupan uhrien ruohonjuuritason kohtaamisen ja auttamisen lisäksi olemme kouluttaneet ja konsultoineet viranomaisia ja yhteisöjä ihmiskauppaan liittyvistä teemoista ja kysymyksistä monia vuosia niin Suomessa kuin ulkomailla. Diakonissalaitoksella puolestaan on vahva asiantuntemus ja osaaminen päiväkeskustoiminnasta sekä ihmiskaupasta ilmiönä muun muassa Suojattomat-yhteisöhankkeen kautta. 

Voit antaa taloudellisen tukesi syyskuussa starttaavien vertaistukiryhmien kulujen kattamiseksi Vapauta Uhri ry:n lahjoitussivujen kautta. Viite 10016. Varat ohjautuvat tällöin toimintaan meidän kauttamme.